Sunday, January 31, 2010

SUP BEBOLA DAGING

(Untuk hidangan 5-6 orang)
Bahan-Bahannya:
2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & 1 inci halia
(Tumbuk kesemua bahan di atas)
Rempah sup secukupnya
Sedikit daging (anggaran 200 gram)
(Daging hendaklah diperap terlebih dahulu bersama asam jawa dan tepung gandum untuk menghilangkan bau)
15-20 biji bebola daging
Cara-Caranya:
Panaskan minyak dan tumis bawang dan halia yang telah ditumbuk hingga naik bau
Kemudian masukkan rempah sup dan tumis hingga rempah masak
Seterusnya masukkan daging dan juga air
Setelah mendidih, masukkan bebola daging serta batang daun sup dan daun bawang yang telah dipotong
Apabila bebola daging timbul, bermakna sup sudah masak dan boleh diangkat
Sedia untuk dihidang
(Taburkan bawang goreng, daun sup, daun bawang)

2 comments:

  1. nyum..nyum..sedapnya zura..tetiba je aku rase lapar niehh

    ReplyDelete
  2. boleh nak pinjam resipi...anak-anak suka sgt dengan sup bebola..tq ye..

    ReplyDelete