(Untuk hidangan 4-5 orang)
Bahan-Bahannya:
3 biji bawang merah, 2 biji bawang putih dan 1 inci halia
(kesemuanya dimayang halus)
Sekuntum bunga lawang, dan sebatang kulit kayu manis
2-3 sudu rempah kari
Sedikit udang kering
Bancuh kesemua bahan tadi bersama kerisik
Santan pekat dari setengah biji kelapa
Cara-Caranya: Panaskan minyak dan tumiskan bawang, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau dan kekuningan
Kemudian masukkan rempah, udang kering dan kerisik yang telah dibancuh tadi
Setelah rempah masak (pecah minyak) masukkan santan dan nenas
(gunakan satu biji nenas yang dipotong bulat dan dibelah dua)
Masak hingga kering dengan api sederhana
pajeri ala kelantan lain plak cara masaknya zura...nik surina
ReplyDeleteyg kelantan punya macam mana? mak mertua aku punya style pun lain. macam tumis air je rupanya.
ReplyDelete