Kari ini dinamakan sebagai kari selamber sebab tak banyak bahan yang diperlukan. Ia sesuai untuk anda yang nak cepat masak. Dengan selambernya...redah je memasak walaupun rempah ratus tak berapa nak cukup, janji sedap!
(Untuk hidangan 2-3 orang)
Bahan-Bahan:
2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & halia sebesar ibu jari.
Ketiga-tiga bahan tadi ditumbuk. Jangan blender tau...tak sedap!
2 biji kentang dipotong 4
Rempah kari ayam/daging. Yang ni rempah special, my cousin sendiri yang buat. Dengan adanya rempah ni, dah tak perlu tambah bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis sebagai bahan penumis.
Ayam dalam setengah ekor.
Ayam hendaklah diperap dulu bersama asam jawa dan tepung gandum bagi menghilangkan bau hanyir. Perap selama lebih kurang 20-30 minit kemudian bersihkan.
Santan dari setengah biji kelapa.
Cara-Caranya:
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi. Kalau menggunakan rempah biasa, bahan tumisan lain yang perlu dimasukkan ialah kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga.
Setelah naik bau, masukkan daun kari & bancuhan rempah. Tapi dalam gambar ni takde daun kari sebab dah jenuh cari daun kari kat banyak kedai tapi takde la pulak...
Tumis rempah hingga masak. Bila dah betul-betul masak, rupanya akan jadi macam di atas...pecah minyak.
Kemudian masukkan ayam dan kacau seketika. Bila ayam nampak sedikit kecut, masukkan santan.
Seterusnya masukkan kentang, masak hingga ayam dan kentang empuk kemudian perasakan dengan garam dan juga serbuk perasa.
Sedia untuk dihidang. Kuah akan nampak cair bila panas tapi bila sejuk, kuah akan nampak lebih pekat.
wahhhhh..zura caya la...mana takda peminat..siap ada cafe lagi hii hii...cantik gambo. Pakai camera apa? Kwn akak 2 org merajuk, zura tak add depa...nanti akak suggest...zura add le...dok muncung je depa dua...
ReplyDelete-k. alia-
kak alia, guna kamera murah je. tapi kena pakai teknik yg betul la masa editing. Teknik cap ayam je! Hahahaha!
ReplyDeletezura...ari ni aku nak masak yg ni...gulai ayam selamber...hahahahaha....nik surina
ReplyDelete