Monday, October 4, 2010

RENDANG PEDAS AYAM

(Untuk hidangan 4-5 orang)


BAHAN-BAHANNYA:
 10-15 biji cili kering
(Bergantung kepada kepedasan yang diinginkan)


 3-4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, seinci halia dan sedikit lengkuas
(maaf ye, gambar tak complete)



 2-3 batang serai
(dihiris, bukan dititik seperti dalam gambar)

*Kesemua bahan di atas hendaklah dikisar halus*


 1/2 ekor ayam dipotong 6 atau 8 bahagian


 santan pekat dari 1/2 biji kelapa


 kerisik dari 1/2 biji kelapa

 2 helai daun kunyit dimayang halus


 2 keping asam keping



CARA-CARANYA:
 Masukkan ayam ke dalam kuali.
(Ayam hendaklah diperap terlebih dahulu dengan asam jawa dan tepung untuk menghilangkan bau hanyir)




 Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam kuali bersama ayam



 Dengan api yang sederhana, masak ayam sehingga kuah hampir kering


Setelah kuah hampir kering, masukkan santan 



Masak sehingga ayam empuk. Setelah kuah hampir kering, masukkan kerisik dan daun kunyit. masak seketika kemudian angkat.



Sedia untuk dihidang.

1 comment: