(Untuk hidangan 4-5 orang)
BAHAN-BAHANNYA:
10-15 biji cili kering
(Bergantung kepada kepedasan yang diinginkan)
3-4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, seinci halia dan sedikit lengkuas
(maaf ye, gambar tak complete)
2-3 batang serai
(dihiris, bukan dititik seperti dalam gambar)
*Kesemua bahan di atas hendaklah dikisar halus*
1/2 ekor ayam dipotong 6 atau 8 bahagian
santan pekat dari 1/2 biji kelapa
kerisik dari 1/2 biji kelapa
2 helai daun kunyit dimayang halus
2 keping asam keping
CARA-CARANYA:
Masukkan ayam ke dalam kuali.
(Ayam hendaklah diperap terlebih dahulu dengan asam jawa dan tepung untuk menghilangkan bau hanyir)
Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam kuali bersama ayam
Dengan api yang sederhana, masak ayam sehingga kuah hampir kering
Setelah kuah hampir kering, masukkan santan
Masak sehingga ayam empuk. Setelah kuah hampir kering, masukkan kerisik dan daun kunyit. masak seketika kemudian angkat.
wow sodap nih
ReplyDelete