Sunday, October 10, 2010

KARIPAP CINTA

(Untuk 30-35 biji karipap)



BAHAN-BAHANNYA:
250-300 gram tepung 


 2-3 sudu marjerin


 1 labu bawang besar, 2 ulas bawang putih
(dipotong dadu)



 2 biji kentang
(dipotong dadu)


 1 tin kecil sardin



 1/2 bungkus serbuk kari
(dibancuh dengan sedikit air)


 Setangkai daun sup



CARA MEMBUAT KULIT:
 Cairkan marjerin di atas api yang sederhana. Setelah cair, curahkan ke atas tepung dalam keadaan yang masih panas dan gaul sebati. Kemudian masukkan sedikit air suam dan uli tepung sehingga menjadi doh.



 Bulatkan doh seperti di atas, anggaran sebiji karipap untuk seketul doh. Perap selama 3-4 jam dalam keadaan bertutup.


CARA MEMBUAT INTI:
Hancurkan sardin


 Panaskan marjerin di dalam kuali



 Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau



 Seterusnya masukkan rempah


 Tumis rempah sehingga betul-betul masak kemudian masukkan sardin



 Seterusnya masukkan kentang dan air untuk empukkan kentang


 Setelah kentang empuk, masukkan daun sup. Kacau dan biarkan sehingga kering



 Setelah kering, angkat dan sejukkan



 Canai doh yang telah dibulat-bulatkan tadi. Isikan inti kentang dan kelim seperti di atas



 Panaskan minyak, kemudian goreng karipap yang telah siap. Pastikan minyak tidak terlalu panas agar struktur karipap kelihatan lebih cantik


Sedia untuk dihidang

2 comments: