BAHAN-BAHANNYA:
250-300 gram tepung
2-3 sudu marjerin
1 labu bawang besar, 2 ulas bawang putih
(dipotong dadu)
2 biji kentang
(dipotong dadu)
1 tin kecil sardin
1/2 bungkus serbuk kari
(dibancuh dengan sedikit air)
Setangkai daun sup
CARA MEMBUAT KULIT:
Cairkan marjerin di atas api yang sederhana. Setelah cair, curahkan ke atas tepung dalam keadaan yang masih panas dan gaul sebati. Kemudian masukkan sedikit air suam dan uli tepung sehingga menjadi doh.
Bulatkan doh seperti di atas, anggaran sebiji karipap untuk seketul doh. Perap selama 3-4 jam dalam keadaan bertutup.
CARA MEMBUAT INTI:
Hancurkan sardin
Panaskan marjerin di dalam kuali
Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
Seterusnya masukkan rempah
Tumis rempah sehingga betul-betul masak kemudian masukkan sardin
Seterusnya masukkan kentang dan air untuk empukkan kentang
Setelah kentang empuk, masukkan daun sup. Kacau dan biarkan sehingga kering
Setelah kering, angkat dan sejukkan
Canai doh yang telah dibulat-bulatkan tadi. Isikan inti kentang dan kelim seperti di atas
Panaskan minyak, kemudian goreng karipap yang telah siap. Pastikan minyak tidak terlalu panas agar struktur karipap kelihatan lebih cantik
Sedia untuk dihidang
jiwang nama karipap..hehehe
ReplyDeletememang sedap kalau makan waktu petang ni...
ReplyDelete