Tuesday, April 6, 2010

GULAI MASAM IKAN KEMBUNG

(Untuk hidangan 2-3 orang)
Bahan-Bahannya:
7-8 tangkai cili padi
(Jumlah bergantung kepada pedas mana yg anda inginkan)

1-2 batang serai, seulas bawang merah dan seulas bawang putih

1/2 inci belacan

Sedikit daun kesum

5 Keping Asam Keping

(Jumlah bergantung kepada kadar kemasaman yg anda suka)

2 ekor ikan kembung saiz besar
(Pilih ikan kembung yang badannya tipis, sedikit bersisik dan berbelang kuning sebab ikan kembung jenis ini lebih lemak dan isinya lembut)
Cara-Caranya:
Tumbuk cili padi bersama belacan dan serbuk kunyit. Setelah hancur, tumbuk bawang merah dan bawang putih. Akhir sekali titikkan serai.

Masukkan bahan tumbuk, air, asam keping dan daun kesum ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana

Biarkan sehingga mendidih.
Setelah mendidih, perlahankan api dan masukkan ikan. Setelah masak, perasakan kemudian angkat.
Sedia untuk dihidang.

1 comment: